Waarom Scouting?

Waarom Scouting goed is voor ieder kind

Steeds vaker hoor je vragen voorbij komen als ‘Waarom moet mijn kind op scouting?’, ‘Is dat niet heel sullig?’ en ‘Wat leert mijn kind daar?’.

Een heleboel vragen die vaak ontstaan uit onwetendheid. Hoogste tijd dus om wat opheldering te geven. Daarom de belangrijkste redenen op een rij waarom scouting goed is voor ieder kind. Want geloof mij, scouting is meer dan vuur stoken, knopen maken en kamperen.

Kinderen gaan uitdagingen aan

Laat je uitdagen! Dit is de slogan van scouting Nederland en dat is precies wat kinderen doen op scouting. Door het gevarieerde programma komen kinderen dingen tegen die zo op school of bij een sport, waar toch vaak hetzelfde programma is, niet tegen komen. Bij scouting daag je jezelf uit om dingen te proberen, op je eigen snelheid. Zo ontwikkelt ieder kind zich op een leuke manier en zonder dat hier een cijfer of ‘moetje’ aan vast zit.

Nieuwe Hobby’s

Veel ouders denken dat scouting vooral fikkie stoken, vuur maken en kamperen is. Maar veel ouders weten niet dat scouting zich houdt aan de 8 vaste thema’s.

  1. Uitdagende Scoutingtechnieken: activiteiten rondom een techniek, zoals hakken, stoken, kaart en kompas, routetechnieken, pionieren, zeilen en kamperen.
  2. Buitenleven: activiteiten rondom het beleven van de natuur en overleven in de natuur, zoals survival, kennis van plant en dier, milieu, natuurbeheer en weer.
  3. Expressie: activiteiten waarmee je je kunt uitdrukken, zoals dansen, filmen, handvaardigheid, toneelspelen, muziek maken en schrijven.
  4. Sport & Spel: sporten, postenspelen, renspelen, gezelschapsspelen en teamspelen.
  5. Identiteit: activiteiten die te maken hebben met wie je zelf bent (zelfbeeld), je levensovertuiging en de identiteit van je groep.
  6. Samenleving: activiteiten die te maken hebben met je eigen omgeving, het cultureel erfgoed en de maatschappij (maatschappelijke participatie).
  7. Internationaal: activiteiten rondom kennis over Scouting wereldwijd (bijvoorbeeld JOTA-JOTI), internationale uitwisselingen en andere culturen.
  8. Veilig & Gezond: activiteiten rondom voeding en veiligheid (zowel fysiek als emotioneel).

Scouting-kinderen: meer zelfvertrouwen en minder psychische problemen

Scouting is niet alleen goed om te leren hoe je vlotten bouwt en vuurtjes stookt: mensen die als kind op scouting zaten, hebben op latere leeftijd ook minder psychische problemen. “De vaardigheden die je bij scouting leert, komen de rest van je leven van pas.”

Dat blijkt uit een grote studie onder bijna 10.000 Britten die in 1958 werden geboren, de National Child Development Study. Een kwart van de deelnemers aan het onderzoek zat als kind op scouting. Zij hadden op middelbare leeftijd 15 procent minder vaak last van psychische klachten, zoals angsten en stemmingsstoornissen, dan mensen die niet op scouting hadden gezeten.

Ook voor kinderen van nu

Hoogleraar Chris Dibben van de universiteit van Edinburgh was een van de hoofdonderzoekers. “Het is opzienbarend dat mensen daar zo’n voordeel van hebben, vele jaren nadat ze op scouting hebben gezeten”, zegt hij tegen de Britse krant The Independent. De onderzoekers denken dat de voormalige scouts baat hebben bij de ontwikkeling van kwaliteiten als zelfredzaamheid en teamwerk en dat ze profiteren van het feit dat ze vroeger gestimuleerd werden om veel naar buiten te gaan. Mogelijk helpt dat mensen om te gaan met spanningen en zorgt het ervoor dat ze op latere leeftijd meer bereiken, waardoor ze minder last hebben van spanningen.

Sociale vaardigheden

Kinderpsycholoog Tischa Neve zegt tegen RTL Nieuws dat scouting zeker goed kan werken. “Bij scouting werken kinderen altijd samen met andere kinderen. Ze proberen problemen op te lossen en gaan uitdagingen aan in de natuur. Ze zijn sociaal én cognitief bezig. Zo doen ze sociale en emotionele vaardigheden op. Wat minder sociaal vaardige kinderen kunnen daar extra baat bij hebben. Dat komt de rest van je leven van pas.”

Neve houdt wel een slag om de arm over dit onderzoek. “Om echt te stellen dat scouting in je jeugd zo’n positief effect heeft op je mentale gezondheid als je 50 bent, daar is wel meer onderzoek nodig. Maar interessant is het zeker.”

Minder snel op het criminele pad

Wendy van Rossum werkt bij Scouting Nederland. “Uit ons eigen onderzoek kwam een paar jaar geleden dat de lichamelijke activiteit niet alleen goed is voor de gezondheid. Kinderen die op scouting zitten, stoppen minder snel met school en raken minder snel op het criminele pad. Terwijl ze plezier maken, leren ze veel sociale vaardigheden. We horen later vaak terug dat ze in een baan profijt hebben van wat ze hebben geleerd. Bijvoorbeeld doordat ze bij ons moeten samenwerken en steeds meer verantwoordelijkheid krijgen.”

Kinderen die bijvoorbeeld niet zo goed zijn in sport, leren volgens Van Rossum bij scouting dat ze andere talenten hebben. “Als je niet goed kan voetballen terwijl je op voetbal zit, zit je iedere zaterdag op de bank. Bij scouting doe je iedere week iets anders, daardoor ben je altijd wel ergens goed in. En daar krijgen kinderen meer zelfvertrouwen van.”

bron: RTL Nieuws